Stel in 5 stappen je eigen RVS balustrade samen

RVS balustrade met glasvulling - RVS Land
Ben je een echte klusser of doe-het-zelver en vind je het leuk om je eigen RVS balustrade op maat samen te stellen? Buiten het feit dat het een leuke klus is, kun je hiermee flink wat geld besparen. Wij helpen je graag op weg met de tips in dit blog.

Een balustrade is een hekwerk van staanders met een daarop rustende handrail en wordt gebruikt als afrastering van balkon, terras, galerij, trap, deur of venster. RVS Land levert hiervoor een uitgebreid assortiment losse RVS hekwerk onderdelen. Door de vele verschillende onderdelen kunnen wij voor de meest onmogelijke situaties een oplossing bieden.

RVS hekwerk op basis van staanders

Iedere situatie is natuurlijk anders; er is geen standaard balustrade die voor iedereen voldoet. Om je op weg te helpen met het creëeren van je eigen maatwerk balustrade hebben wij een aantal basisstaanders samengesteld waarmee je gemakkelijk de basis kunt opzetten voor een hekwerk. Hierdoor wordt de lijst van onderdelen voor de balustrade een stuk korter en overzichtelijker, waardoor je geen onderdelen vergeet te bestellen. In onderstaand stappenplan gaan we dan ook uit van het gebruik van deze basisstaanders.

RVS balustrade met glas - RVS Blog

Stappenplan voor het samenstellen van een RVS balustrade

1. Maak je keuze tussen staf- of glasvulling

Een RVS balustrade kan vele vormen hebben. Om de eenvoud te bewaren zijn wij uitgegaan van de meest voorkomende RVS balustrade types:
a. Stafbalustrade met dwarsstaf vulling
b. Glasbalustrade met ronde glasklem
c. Glasbalustrade met vierkante glasklem

Heb je moeite met kiezen? Bekijk dan eens onze Pinterest pagina voor inspiratiebeelden.

2. Download het informatieblad van jouw gekozen systeem

Per balustradesysteem hebben we een informatieblad beschikbaar gesteld dat je helpt met het samenstellen van een hekwerk.
a. Stafbalustrade met dwarsstaf vulling
b. Glasbalustrade ronde glasklem
c. Glasbalustrade met vierkante glasklem

Bij elk onderdeel in bovenstaande PDF’s staat ons artikelnummer. Als je dit nummer invult in het zoekvenster in onze webshop, vind je de betreffende productpagina met uitgebreide beschrijving en afmetingen van het onderdeel.

3. Maak een plattegrond van het beschikbare oppervlak

Teken jouw terras of balkon uit op papier en geef de buitenmaten hierop aan.

4. Plaats de staanders in je plattegrond

Zodra je je balkon of terras hebt uitgetekend, kun je bepalen waar de balusters moeten komen te staan. Begin met het uittekenen van de posities van de eindstaanders, daarna de hoekstaanders en eindig met de tussenstaanders. Wij adviseren een hart op hart (h.o.h.) afstand tussen de staanders van ongeveer 125 cm. Dit in verband met stabiliteit en veiligheid. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je altijd iets breder of smaller gaan.

5. Tel je benodigde onderdelen

Dankzij je uitgewerkte plattegrond heb je een overzicht hoeveel staanders je nodig hebt en welke vulling je bij dient te bestellen.
Kies je voor een balustrade met staf vulling, kun je de benodigde meters staf los bijbestellen in onze webshop. Kies je voor een glasbalustrade, overleg dan met je glasleverancier welk glas en hoeveel je ervan nodig hebt.


Houd rekening met de volgende factoren:

Hoogte van de balustrade: de standaard balustrade hoogte is 1 meter. Deze hoogte staat voorgeschreven in het bouwbesluit en wordt dan ook altijd door ons geadviseerd. Bij balustrades op hogere hoogtes van de 1e verdieping: raadpleeg eerst het bouwbesluit of vraag ons voor advies.

Wij leveren geen glas: wij adviseren het glas pas in te meten op het moment dat de balustrade is geplaatst. Als je om een of andere reden een staander iets moet verplaatsen en je hebt het glas al aangeschaft, zal het niet meer passen. Koop het glas bij voorkeur bij een plaatselijke glasleverancier. Hier krijg je vaak goede kwaliteit glas voor een scherpe prijs.

Glasdikte: afhankelijk van de grootte van de glasplaat zal een glasdikte van 8,76 mm (44.2) volstaan, maar vertrouw in eerste instantie op het advies van je glasleverancier.

Plaatsen van de balustrade: alle benodigde bevestigingsmaterialen voor het plaatsen van de balusters worden meegeleverd. Afhankelijk van de ondergrond moet je echter in sommige gevallen kiezen voor andere bevestigingsmaterialen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het deugdelijk monteren van je balustrade.

Boren en tappen van gaten in de liggers: voor de bevestiging van de horizontale ligger op de railingsteunen dien je gaten te boren en M5 draad te tappen in de buis. Dit doe je door de buis los in het schoteltje van de railingsteun te leggen en vast te zetten met een tie-wrap. Daarna teken je de gaten aan met een viltstift en kun je op de juiste posities gaten boren en draad tappen. Hiervoor kun je onze M5 tapset gebruiken.
Lukt je dit niet zelf, kunnen wij tegen een meerprijs de gaten voor je boren en tappen. Let hierbij op dat je de staanders dan exact onder de bevestigingsgaten in de ligger dient te plaatsen en er niet meer geschoven kan worden bij het monteren.

RVS is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij: we raden je aan de balustrade direct na montage te poetsen. Vergeet niet dat RVS vervolgens regelmatig onderhoud nodig heeft. Meer hierover lees je in ons blog over onderhoud van roestvast staal.

We wensen je veel succes en vooral plezier met het zelf samenstellen van jouw RVS balustrade!


Wij denken graag met je mee

Kom je er niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. Onze medewerkers staan graag voor je klaar om je telefonisch te voorzien van een vrijblijvend en professioneel advies. Wij kunnen dan samen door onze webshop surfen en je de betreffende onderdelen laten zien. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook. Op afspraak is het ook mogelijk om langs te komen bij ons Voerendaal (Limburg) en alles persoonlijk te bespreken.