Hoe monteer je een deurkruk op een binnendeur?

Een deurkruk monteren - RVS Blog
Je hebt een nieuwe deurkruk gekocht, maar hoe monteer je deze eigenlijk? Wij loodsen je er doorheen!

Als je je deurbeslag binnenshuis wil vervangen, dan heb je de keuze uit een deurkruk op rozet of een deurkruk op schild. Wat de verschillen zijn en hoe je de juiste keuze kunt maken lees je in ons artikel over het kiezen van een deurkruk. In dit blog leggen we je stap voor stap uit hoe je je nieuwe deurklinken monteert.

Zorg voor een goede voorbereiding

Controleer voor een soepel verloop van de montage van je nieuwe deurkruk de volgende zaken:

  1. Zorg dat je je nieuwe set deurkrukken compleet hebt, inclusief vierkante wisselstift en montagematerialen.
  2. Is je slot nog goed, of is deze ook aan vervanging toe? Een oud of defect binnenslot dient vervangen te worden. Controleer of het slot voorzien is van patentgaten voor een rozet. Voor nog geen tientje koop je al een goed nieuw binnenslot. Deze sloten zijn altijd voorzien van patentgaten, zodat je de nieuwe deurkrukken met patentbouten door de deur heen kunt monteren, dit is altijd de beste methode. Andere bevestigingsmaterialen, zoals kleine houtschroefjes, zijn minder sterk.
  3. Controleer – indien van toepassing – of je voldoende en de juiste sleutelplaatjes en WC-sluitingen hebt. Bij deurkrukken op rozet is het belangrijk dat deze (zo veel mogelijk) dezelfde diameter en dikte hebben als de rozetten van je deurkrukken. Dat zorgt ervoor dat het deurbeslag één geheel vormt. Bij deurkrukken op schild moet de slotafstand overeenkomen met de slotafstand in je deur. De slotafstand is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder, het sleutelgat of de toiletsluiting.
  4. Zorg voor veilig en goed gereedschap. Wat je nodig hebt, is een boormachine met houtboortjes, een potlood en schroevendraaiers. In onze webshop is ook een boorsjabloon verkrijgbaar, waarmee het aantekenen van de juiste gaten op de juiste plaats een fluitje van een cent wordt. Een passend inbussleuteltje zit meestal in de verpakking van de deurklinken.
Benodigdheden deurkruk vervangen - RVS Blog

Stappenplan voor het monteren van een deurklink

Demonteer voorzichtig de oude deurkruk en de sleutelplaatjes en zorg ervoor dat je de deur niet beschadigt. Demonteer ook het slot door de schroefjes in de kopse kant van de deur los te draaien. Dit werkt heel eenvoudig; als de schroefjes eruit zijn, kun je het slot zo uit de deur trekken.

Maak de uitholling waarin het slot in de deur zat goed schoon. Zuig losse houtsplinters en zaagsel weg met een stofzuiger. Als er vervuilingen blijven zitten, kunnen deze een soepele beweging van het slot en de deurkrukken verhinderen. Ook de kruk- en sleutelgaten moeten op de juiste plaats zitten, schoon zijn en groot genoeg zijn.

Bekijk – indien je een nieuw slot gaat monteren – welke kant je deur op draait en draai indien nodig de schoot om. Hoe dit werkt verschilt per slot. Zo kun je bij veel sloten aan de achterzijde een palletje omzetten (zie onderstaande video), terwijl je bij andere sloten een schroef aan de achterzijde moet omdraaien. Lees de meegeleverde montagehandleiding van het slot om te bekijken wat bij jouw slot de juiste manier is. Steek het slot in de deur en schroef deze vast met de meegeleverde schroefjes in de kopse kant van de deur.

Steek de krukstift door het slot en houd deze horizontaal. Controleer of bestaande gaten op de juiste plaats zitten of teken nieuwe gaten af met behulp van de onderconstructie of het boorsjabloon. Dit doe je aan beide zijden van de deur. Teken gelijk ook de gaten af voor een eventueel sleutelplaatje of toiletslot.

Verwijder nu het boorsjabloon of de deurkruk, de krukstift en het slot. Boor indien nodig de aangetekende gaten met een 6 mm houtboor in de deur. Dit doe je aan beide zijden van de deur. Na het boren verwijder je eventuele houtsplinters en boorresten.

Monteer het slot weer in de deur en schroef deze vast met de meegeleverde schroefjes. Monteer nu de de wisselstift in één van de deurkrukken. Zorg ervoor dat het gat in de stift op de juiste positie zit. Het inbus puntschroefje in de hals van de deurkruk moet tegenover de dunne kant van de stift zitten, zodat het puntje makkelijk door de wand van de stift kan steken om te borgen. Als je een stift hebt met een zaagsnede, dan moet de zaagsnede aan de kant van het inbusschroefje worden gepositioneerd. Draai het inbus puntschroefje aan en voel hoe het puntje zich door de dunne wand van de stift boort. Dan zit hij vast.

De meeste deurkrukken zijn voorzien van een onderconstructie, die wordt afgedekt met een RVS rozet of schild. Steek de deurkruk op onderconstructie met stift door het slot. Schuif de andere deurkruk aan de andere zijde van de deur over de stift en zet deze vast met de meegeleverde patentbouten. Draai het inbus puntboutje in de hals van de andere deurkruk nu ook aan en zorg dat het puntje zich in de krukstift boort.

Schuif het RVS rozet of schild over de deurkruk en klik of schroef (afhankelijk van de uitvoering) deze stevig vast op de onderconstructie. In een klikrozet zit een inkeping. Zorg dat deze inkeping zich aan de onderkant bevindt.

Als je ook een los sleutelplaatje, profielcilinder plaatje of toiletsluiting wil plaatsen, dan kun je dezelfde stappen herhalen.

Controleer of de krukken soepel, maar met een stevige grip op en neer bewegen zonder zware punten. Voel je zware punten, dan kun je proberen de patentbouten iets losser te draaien. Als het probleem hiermee niet is opgelost, dan moeten de krukken weer gedemonteerd worden om te kijken of er nog ergens een splinter of zaagsel in de weg zit. Check ook of de krukgaten groot genoeg zijn en de stift de rand van het gat niet raakt. Sluit de deur en bekijk of deze netjes sluit.

Onderhoud van RVS binnendeurkrukken

Voor onderhoud van RVS en mat zwarte deurkrukken adviseren wij om deze af en toe eens af te nemen met een zachte vochtige doek. RVS krukken mag je ook poetsen met een goede RVS Cleaner Spray. Hierdoor gaan ze weer mooi glanzen zonder dat er een vettig laagje op je krukken achterblijft.

Gebruik nooit poetsmiddelen met schuurmiddel of andere schuurmiddelen, zoals schuursponsjes of staalwol.

In tegenstelling met wat veel andere leveranciers van RVS deurkrukken beweren, geven wij het volgende advies: gebruik nooit olie of andere vette substanties voor het poetsen van RVS deurkrukken. Het laat je krukken wel even mooi blinken, maar het oppervlak blijft vettig, waardoor stof en vervuiling extra goed blijft plakken. Bovendien zul je door het hele huis vingervlekken achterlaten na het vastpakken van een deurkruk.

Verder is het aan te bevelen om, waar nodig, gebruik te maken van deurstoppers. Ze beschermen niet alleen je deurkrukken, maar ook muren, meubels en deuren tegen lelijke beschadigingen.

Lees ook eens onze blogs over het onderhoud van RVS, RVS in het interieur en feiten en fabels over RVS.

RVS Land wenst je succes met monteren en veel plezier van je nieuwe RVS deurkrukken.