Zo kies je de juiste deurklink voor je binnendeur

Deurkruk Mars - RVS Blog
Als je een deurkruk voor een binnendeur wil vervangen en/of een nieuwe deurklink wil monteren, zul je erachter komen dat er enorm veel soorten deurklinken verkrijgbaar zijn. Wat zijn nou de verschillen en wanneer kies je voor welk model?

De wereld van deurbeslag is enorm. Je hebt speciaal deurbeslag voor binnen en buiten, in verschillende materialen, kleuren, stijlen en modellen. En voor iedere deur heb je weer ander hang- en sluitwerk nodig; een houten deur, glazen deur, schuifdeur, buitendeur, voordeur of garagedeur vragen allemaal om ander deurbeslag. In dit blog richten we ons specifiek op deurklinken voor reguliere binnendeuren. Populaire keuzes zijn RVS deurkrukken, zwarte deurklinken of messing deurklinken. Hieronder gaan we dieper in op de vormen en uitvoeringen die je deurkrukken kunnen hebben.

Deurkrukken op rozet

Met een deurkruk op rozet werk je je binnendeur op de meest strakke en minimalistische manier af, daarom wordt hier meestal voor gekozen. Het rozet waar de deurklink op zit kan verschillende vormen hebben, zoals rond, ovaal en vierkant. Voor welke vorm je gaat kun je laten afhangen van je persoonlijke smaak en wat het beste past bij de deur en je interieurstijl.

Heb je een deur waar al een deurkruk op schild op zit, waar je een deurkruk op rozet op wil monteren? Houd er dan rekening mee dat het schild schroefgaten achter zal laten die je met het rozet niet kunt bedekken. Deurklinken op rozet zijn het gemakkelijkst te monteren op nieuwe deuren (waar nog geen deurklink op zit) of deuren waar al een deurklink op rozet op zit.

WC deurbeslag en sleutelgat afdekplaatjes

Bepaalde deuren wil je kunnen afsluiten, zoals badkamer- en toiletdeuren. Dan heb je natuurlijk ook een toiletslot of sleutelplaatje nodig dat past bij de gekozen deurkruk op rozet. Hiervoor zijn bijpassende WC-sluitingen en sleutelgat rozetten verkrijgbaar, zodat alles mooi in één lijn kan worden afgewerkt. Bij sleutelplaatjes kun je kiezen uit plaatjes met een sleutelgat voor een profielcilinder of een baardsleutel.

In sommige gevallen zijn ook afdekplaatjes leverbaar, ook wel blindplaatjes genoemd. Deze kunnen worden gebruikt om oude (sleutel)gaten netjes af te dekken of om simpelweg alle deuren in dezelfde stijl af te werken als op andere deuren sleutelplaatjes zitten. Deze afdekrozetten dienen niet verward te worden met zogenaamde veiligheidsrozetten. Veiligheidsrozetten zijn beveiligd tegen inbraak en zijn uitsluitend geschikt voor een voordeur.

Deurkrukken op schild

Deurkrukken op schild werden vooral vroeger veel gebruikt, maar ook nu zie je ze nog vaak voorbij komen. Het schild heeft een langwerpige ovale of rechthoekige vorm en het kan een kortschild of een langschild zijn. Zoals de naam al zegt: een kortschild is in verhouding een stukje korter dan een langschild.

Deurkrukken op schild zijn leverbaar met een blind schild (dat wil zeggen zonder verdere uitsparingen), maar het schild kan ook voorzien zijn van een sleutelgat, PC-gat of een toiletslot, zoals je hierboven kunt zien bij onze deurklink Tipo op ovaal langschild.

Als je een deurklink op schild wil vervangen, loop je er tegenaan dat de montagegaten ver uit elkaar zitten en dat deze niet altijd overeenkomen met de montagepunten van een nieuwe deurkruk, vooral als je nieuwe deurkruk op een rozet zit in plaats van een schild. De oude gaten zul je eventueel moeten afdichten en schilderen. Er zijn echter ook klinken op renovatieschild leverbaar, hiervan zijn de schilden langer én breder dan de meeste schilden. Daardoor dekken ze alle bestaande gaten en verfresten gemakkelijk af en hoef je je deuren niet opnieuw af te werken of te schilderen.

Een geveerde of ongeveerde deurklink

De meeste deurkrukken zijn voorzien van een onderconstructie waarin een hulpveer is gemonteerd. Deze hulpveer zorgt voor een zwaarder aanvoelende, stevige grip. Hierdoor wordt het slot, waarin ook een veerconstructie zit, enigszins geholpen en zal je kruk niet gaan doorhangen door zijn eigen gewicht.
De onderconstructie waarin deze veer zit, kan gemaakt zijn van verschillende materialen, bijvoorbeeld kunststof of staal. Beide materialen zijn kwalitatief goed, maar een stalen onderconstructie heeft net een iets langere levensduur. De deurkruk kan vastzitten aan de onderconstructie, maar het kan ook zo zijn dat de deurklink los wordt meegeleverd. Dit verschilt per model en leverancier.

Wat is een gatdeel?

De meeste deurkrukken koop je per paar, voor montage aan beide zijden van de deur. Echter heb je er soms maar één nodig, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een voordeur of op een meterkast. Voor die gevallen zijn er soms ook gatdelen verkrijgbaar, dit is dus een enkele deurklink. Let bij het kopen van een gatdeel op of je de juiste variant bestelt. Er zijn namelijk gatdelen voor linksdraaiende deuren of rechtsdraaiende deuren leverbaar. Echter zijn gatdelen van sommige deurkrukken ook weer geschikt voor links- én rechtsdraaiende deuren. Dit kan per model deurklink en merk verschillen, het is dus belangrijk om dit goed te checken voordat je een gatdeel aanschaft.

Hoe weet ik of een deur linksdraaiend of rechtsdraaiend is?

Als je een linker of rechter gatdeel van een deurklink koopt is het dus goed om eerst vast te stellen of je deur linksdraaiend of rechtsdraaiend is. Met onderstaande afbeeldingen helpen we je hierbij.

Weetjes en tips over deurklinken

  • Controleer voordat je een deurkruk gaat vervangen en monteren altijd eerst even of je slot nog goed en soepel werkt. Zo niet, vervang deze dan voor een goed binnendeurslot. Deze zijn helemaal niet zo duur en zo zorg je voor een goede basis.
  • Er wordt in sneltreinvaart ingespeeld op trends op het gebied van deurklinken. De laatste jaren is zwart deurbeslag enorm populair geworden, maar ook antraciet, wit en goud zijn recente ontwikkelingen in de wereld van deurbeslag. Op deze manier kun je jouw deurkrukken makkelijk matchen met de nieuwste interieurtrends.
  • Het belang van een deurstopper mag zeker niet worden onderschat als het gaat om het beschermen van jouw huis en interieur. Door een deurstop te gebruiken, voorkom je niet alleen schade aan muren, deuren en vloeren, maar je verlengt ook de levensduur van je deurbeslag.

Deurklink monteren

Heb je nieuw deurbeslag gekocht, maar heb je wat hulp nodig bij het monteren? Lees dan ook eens ons blog over een deurklink monteren op een binnendeur.