Het belang van ventilatie in huis

RVS ventilatierooster - RVS Blog
Door te ventileren blijft de lucht in huis schoon en gezond. Ventileren heeft twee belangrijke doelen: het afvoeren van vochtige, vervuilde lucht én het weer aanvoeren van schone, droge lucht. Als dit niet gebeurt, kun je last krijgen van schimmelplekken, vochtproblemen en gezondheidsklachten.

Om een goede ventilatie in huis te bereiken moet er constant (dag en nacht en in alle jaargetijden) frisse lucht naar binnen stromen, dus ook in de winter. Dit lukt alleen als lucht via ventilatieroosters vrij door je huis kan circuleren. Om je huis goed geventileerd te houden, moet je ervoor zorgen dat ventilatieroosters altijd schoon zijn en open staan, kiepraampjes geregeld op een kier zetten en zorgen voor goede ventilatie in natte ruimtes zoals de badkamer en keuken. Zorg ook dat je wasdroger met een dichte slang rechtstreeks naar buiten blaast. Ook de open ruimte onder de deuren moet genoeg lucht doorlaten om een vrije luchtstroom door het huis mogelijk te maken. Daarnaast kun je op een aantal verschillende manieren zorgen voor ventilatie in huis: door te luchten, met natuurlijke- of mechanische ventilatie (waaronder WTW installaties). Hieronder geven we je informatie over deze opties.

1. Luchten

Luchten is het tijdelijk tegenover elkaar openzetten van ramen en/of deuren om snel extra lucht aan en af te voeren. Dit doe je bijvoorbeeld ’s morgens om je slaapkamer te luchten of na het houden van een feestje waar bijvoorbeeld veel gerookt is. Vergeet hierbij niet de verwarming tijdelijk uit te zetten om onnodig warmteverlies te voorkomen. Op het moment dat de vervuilde lucht weg is, heeft luchten geen zin meer. Sterker nog: dan zal het de natuurlijke ventilatie in huis verstoren en in de winter zal de binnentemperatuur snel veel te laag worden. Luchten is dus ideaal om incidenteel extra lucht aan en af te voeren en is géén vervanger van het continue proces van ventilatie.

2. Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie is gebaseerd op natuurlijke drukverschillen binnen en buiten het huis. Dit is de goedkoopste manier van ventileren; er dienen hiervoor enkel ventilatieroosters door en om het huis geplaatst worden. Ook het gebruik van een dauerluftung behoort tot natuurlijke ventilatie. De natuurlijke luchtstroom zal vervolgens je huis ventileren en je woning van verse lucht voorzien. Natuurlijke ventilatie is dus niet afhankelijk van mechanische systemen, zoals ventilatoren of andere motorische apparaten die lucht in en/of uit een gebouw verplaatsen.

Een nadeel van natuurlijke ventilatie is dat luchtstromen niet geregeld kunnen worden. Luchtcirculatie is afhankelijk van de luchtdrukverschillen en winddruk. Als er veel wind is, zal er meer lucht naar binnen worden geblazen dan nodig. Het gevolg hiervan is dat ruimtes te snel afkoelen en de verwarming hoger gezet moet worden. Velen sluiten hierdoor de ventilatieroosters om geen warmte verloren te laten gaan, met als gevolg een verstoorde luchtventilatie en ongezonde lucht in huis.

Ventilatieroosters - Natuurlijke ventilatie - RVS Blog

Ventilatieroosters geschikt voor natuurlijke ventilatie hebben nooit een terugslagklep en zijn op onze webshop te herkennen aan het icoontje met de drie luchtgolven. Zo weet je zeker dat je het juiste ventilatierooster koopt.

3. Mechanische ventilatie

Met mechanische ventilatie creëer je een drukverschil met behulp van een mechanische installatie, zoals een ventilator of een uitgebreid ventilatiesysteem. Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig bijna allemaal met een hoog niveau isolatie opgeleverd. Om toch voor schone lucht in huis te zorgen, wordt er meestal een ventilatiesysteem geïnstalleerd. Deze installatie zorgt ervoor dat er constant lucht wordt afgezogen. Omdat er hierdoor een drukverschil ontstaat, zal er verse lucht van buiten (door open ventilatieroosters of open kiepramen, naden en kieren) worden aangezogen. Mechanische ventilatie werkt beter dan een natuurlijke ventilatie.

Een nadeel van dit systeem is dat het niet voor individuele ruimtes apart te regelen is.

Ventilatieroosters - Mechanische ventilatie - RVS Blog

Ventilatieroosters geschikt voor mechanische ventilatie zijn op onze webshop te herkennen aan het icoontje met de ventilator. Zo weet je zeker dat je het juiste ventilatierooster koopt.

Geregelde WTW installaties

Een andere vorm van mechanische ventilatie is de zogenaamde balansventilatie. In dit systeem zorgt het systeem niet alleen voor afvoer van vervuilde lucht, maar ook voor de aanvoer van dezelfde  hoeveelheid verse, schone buitenlucht. Meestal zit er dan ook een warmte-terugwin (WTW) unit in. Hierin wordt de koude buitenlucht opgewarmd met de afgevoerde binnenlucht. Bovendien kunnen aparte ruimtes zoals de badkamer (tijdens het douchen) of keuken (tijdens het koken) individueel geregeld worden. Hiermee is dit systeem het meest energiezuinig. Heel belangrijk hierbij is dat het systeem regelmatig wordt onderhouden en schoongemaakt. Zie ook RVS ventielen en roosters voor WTW installaties.

Kortom: zorg met een goede ventilatie in huis voor een gezond leefklimaat en geef schimmels en vochtplekken geen kans. Neem eens een kijkje in ons complete assortiment RVS ventilatieroosters, geschikt voor alle soorten ventilatie en voor elke gevel, en met of zonder terugslagklep.

RVS ventilatierooster - RVS Blog