Boren van gaten in RVS

Boren in RVS - RVS Land
Bij het monteren van RVS hekwerken en trapleuningen van RVS Land worden de nodige gaten voor montage van glasklemmen, stafhouders en leuningwerk al in onze werkplaats voor je uitgevoerd. Toch kan het voorkomen dat je zelf ter plekke nog gaten moet boren. In deze blog geven we je wat theoretische kennis en duidelijke instructies mee, zodat je snel aan de slag kunt met het boren van gaten in RVS!

De boormachine

Gebruik indien mogelijk altijd een kolomboor voor het boren van gaten in RVS. Bij een kolomboor is het vrijwel altijd mogelijk om het toerental in te stellen en een hoge aanzet te creëren. Hierover later meer. Een laag toerental is bij RVS noodzakelijk. Bovendien kun je met een kolomboor rechte gaten boren. Als je uit de hand wil boren met een gewone doe-het-zelf boor, moet je er zeker van zijn dat je een machine gebruikt waarbij de snelheid traploos geregeld kan worden.

De cobaltboor

Gebruik voor RVS altijd een HHS cobalt boortje. HHS staat voor High Speed Steel. Voor het boren in RVS is er 5% cobalt aan de legering van het boortje toegevoegd. Een cobalt-boor kan hogere temperaturen verdragen en zijn ook slijtvaster. Een ander belangrijk kenmerk van dit type boren is de scherpe punt, aangeslepen onder een hoek van 135 graden. Dit zorgt voor een goede centrering bij het aanboren.

Ons advies: gebruik geen andere boren, want daar krijg je spijt van!

Snijsnelheid en toerental

De snijsnelheid wordt aangegeven in meter per seconde (m/s) en is voor RVS in de meeste gevallen ergens tussen de 10 en 15 m/s.

 • n = Toerental in omw/min
 • Vc = Snijsnelheid in m/min
 • 1000 = van meters naar millimeters
 • Pi = 3.14
 • D = Boordiameter

Uit dit gegeven kun je het toerental berekenen met de volgende formule:

n = (Snijsnelheid x 1000) / (boordiameter x 3.14)

Voorbeeld 1: Boren van RVS met een boor van 5 mm: Toerental = 10 x 1000 / 3.14 x 5 = 637 omw/min
Voorbeeld 2: Boren van RVS met een boor van 6 mm: Toerental = 10 x 1000 / 3.14 x 6 = 531 omw/min
Voorbeeld 3: Boren van RVS met een boor van 8 mm: Toerental = 10 x 1000 / 3.14 x 8 = 398 omw/min

Conclusie: hoe groter de boordiameter, hoe lager het toerental.

Aanzet

Met de “aanzet” bedoelen we de kracht waarmee de boor in het werkstuk wordt gedrukt. Bij het boren van RVS is een hoge aanzet noodzakelijk, dus met andere woorden: hard op de boor drukken bij het boren. Dit is ook een reden om altijd gebruik te maken van een kolomboor.

Centeren

Om te voorkomen dat het boortje wegloopt moet je voor het boren het boorpunt eerst centeren. Centeren doe je met een centerpons of centerpunt. Wij verkopen een automatische centerpunt voor het centeren van boorgaten. Met deze automatische centerpunt kun je eenvoudig met 1 druk op de pen een centerputje slaan. De slagkracht is traploos instelbaar. Je kunt centeren met 1 hand terwijl je met de andere hand het werkstuk vasthoudt. Vooral bij het boren van gaten in ronde buis is centeren van groot belang om te voorkomen dat je boortje wegloopt op het ronde oppervlak van de buis. Tip: Niet meer dan 1 of twee keer centeren op dezelfde plaats, anders zal het materiaal op dat punt te veel verdichten, waardoor het boren erg moeizaam zal gaan.

Smeren en koelen

Als men gaat boren of verspanen met een scherpe boor, zal de boor met een bepaalde snelheid door het werkstuk bewegen. Hierbij treedt er wrijving op en is de kans op slijtage van de boor heel groot.

Het doel is dat het werkstuk wordt vervormd, en niet de boor. Door de hoge aanzet zal er veel wrijving en warmte ontstaan. Om de wrijving te verminderen en tevens de ontstane warmte af te voeren moet je altijd smeren en koelen met boor- snijolie.

Daarnaast zullen ook de spanen of boorkrullen warmte afvoeren. Dus als je een mooie boorkrul maakt, ben je over het algemeen goed bezig.

Zorg ervoor dat de boor niet gloeiend heet wordt, want dan wordt het boren op die plaats bijna onmogelijk, zelfs met een vlijmscherpe nieuwe boor.

Voorboren

Bij het boren van grote gaten (vanaf 10 mm) is het raadzaam om altijd even voor te boren met een klein boortje van 0.3 x de boordiameter. Dus bij een gat van 10 mm boor je eerst voor met 3 mm.

Instructievideo How to: Boren in RVS

Voordat je aan de slag gaat, bekijk hier ook eens onze instructievideo voor het boren in RVS

Boren in RVS – Kort samengevat

 • Gebruik alleen vlijmscherpe HHS-cobalt boren.
 • Indien voorhanden, gebruik een kolomboor.
 • Markeer je boorpunt met een centerpunt.
 • Boor op lage snelheid met een hoge aanzet (druk).
 • Gebruik altijd een druppeltje olie om de boor te smeren en te koelen.
 • Bij grotere diameters eerst voorboren.

Bronnen

studenten/tudelft.nl
nl.wikipedia.org/wiki/Boren
euroszeilen.utwente.nl/wiki/Boren
rvsland.nl
technischwerken.nl/kennisbank