Besmettingscorrosie op RVS

Besmettingscorrosie op RVS - RVS Blog
Roestvast staal kan zonder het juiste onderhoud en onder bepaalde omstandigheden verschillende vormen van corrosie vertonen, waaronder besmettingscorrosie.

Naast putcorrosie, vliegroest, theevlekken, galvanische corrosie, interkristallijne corrosie en spanningscorrosie is ook besmettingscorrosie een vorm van corrosie die kan optreden op RVS.

Wat is besmettingscorrosie?

Besmettingscorrosie wordt ook wel contaminatie corrosie genoemd en kan op het RVS oppervlak ontstaan door contact met ijzerdeeltjes.

Hoe ontstaat besmettingscorrosie op roestvast staal?

Contaminatie corrosie kan op twee manieren ontstaan:

  1. Als er ijzerdeeltjes op het RVS oppervlak terecht komen en er zowel voldoende zuurstof en vocht aanwezig is, dan ontstaat er een groot potentiaalverschil tussen een edeler (RVS) en een meer onedel metaal (ijzer). Door dit potentiaalverschil zal het edelste metaal het meer onedele laten roesten. Dit is vliegroest.
  2. RVS wordt tegen corrosie beschermd door een flinterdun chroomoxide laagje. Deze laag ligt als een huid over het onderliggende materiaal en beschermt het RVS tegen corrosie en andere nadelige invloeden van buitenaf. Als er ijzerdeeltjes of andere verontreinigingen op deze huid terechtkomen, én er is voldoende zuurstof en vocht aanwezig, dan kan er spleetcorrosie ontstaan. De oxide huid wordt dan langzaam afgebroken, waardoor het onderliggende materiaal actief wordt en roestvorming vertoont.

Het lastige is dat je het niet direct ziet als een RVS oppervlak besmet is met ijzerdeeltjes. Pas als het RVS nat wordt en er genoeg zuurstof aanwezig, dan zal de roestvorming ontstaan.

Hoe gladder en glimmender het RVS oppervlak, hoe slechter verontreinigingen zich kunnen vasthechten. Hoogglans gepolijste onderdelen zullen daarom altijd minder snel last hebben van besmettingscorrosie.

Hoe raakt RVS besmet met koolstofstaal deeltjes?

Je vraagt je misschien af hoe bijvoorbeeld jouw RVS deurgreep in contact kan komen met ijzerdeeltjes. Door de aanwezigheid van een spoor, ijzeren tramrails en bovenleidingen zweven piepkleine onzichtbare ijzerdeeltjes door de lucht. Ze kunnen ook van de remschijven van auto’s af komen. Deze ijzerdeeltjes dwarrelen neer en kunnen zo op o.a. RVS huisnummers, deurgrepen, brievenbussen en balustrades terecht komen.

Bij RVS Land doen wij er alles aan om besmettingscorrosie te voorkomen. Als roestvast stalen buizen worden getransporteerd van de groothandel naar ons, dan worden deze vervoerd in bundels van meerdere buizen. Deze bundels worden bij elkaar gehouden met tape, wrapfolie of stalen banden. Een stalen band wordt niet direct op de buis aangebracht, hier zit altijd wrapfolie of tape tussen.

Als de stalen banden direct op het RVS liggen, zullen hier deeltjes van achterblijven. Om dit te voorkomen wordt er een dikke laag plakband tussen het RVS en de stalen band aangebracht. Wij beperken ons uitsluitend tot het leveren en vervoeren van RVS buismaterialen en in ons magazijn zal dan ook geen andere materiaal dan roestvast staal te vinden zijn. Ook de vrachtwagens zijn hierop ingericht met houten steunbalken en met tape omwikkelde scheidingspaaltjes.

Als er gereedschappen worden gebruikt voor het verwerken van koolstofstaal, zoals een zaag, vijl of staalborstel, dan raken deze besmet (gecontamineerd) met ijzerdeeltjes. Als hiermee vervolgens RVS wordt gezaagd of bewerkt, dan komen deze deeltjes absoluut op en in het RVS terecht. Zo is besmettingscorrosie onvermijdelijk. Ook als er bijvoorbeeld koolstofstaal wordt geslepen en er een vonkenregen ontstaat, kunnen er ijzerdeeltjes neerslaan op andere materialen, zoals RVS.

Om deze redenen is er in de werkplaats van RVS Land geen koolstofstaal te vinden en werken wij uitsluitend met RVS. Zelfs de staalborstels zijn gemaakt met RVS borstelharen. Daarnaast zijn alle werkbanken voorzien van een dikke rubberen mat en de rollenbanen en bokjes zijn voorzien van kunststof rolletjes. Ook lenen wij geen gereedschappen uit om te voorkomen dat ze worden gebruikt voor andere materialen dan RVS.

Verwijderen van besmettingscorrosie op RVS

Als de besmetting een feit is en het roestproces al is begonnen, dan is zo snel mogelijk en grondig reinigen de enige oplossing. Dit doe je met behulp van Q-Ultra-Clean: een chemisch reinigingsmiddel voor het weghalen van vuil en roestvorming op RVS. Als het lukt om alle verontreinigingen te verwijderen, herstelt de chroom oxide huid van het roestvast staal. Daarna kun je een RVS cleaner cleaner gebruiken om het product vlekloos schoon te maken en mooi te laten glanzen.

Houd er wel rekening mee dat je RVS met regelmaat moet blijven poetsen om terugkerende corrosie tegen te gaan. Op ons blog lees je meer over het reinigen en poetsen van RVS.

Vind je het onderwerp corrosie interessant? Bekijk dan ook eens ons artikel over RVS bevestigingsmaterialen. Onjuist gebruik van bevestigingsmaterialen bij het monteren van bijvoorbeeld een RVS balustrade kan namelijk ook leiden tot corrosie.